Belajar mengenal perbezaan budaya….

mini cooperimg_0017.jpgimg_0010.jpg

Tekadang berada kat tempat orang buat kita rasa tercabar, terasing, tak selesa dengan tempat yang baru kita sampai. Lain tempat lain budaya, lain makanannya, lain bahasanya. setakat nie aku baru berjaya mengenal dua budaya masyarakat di Malaysia nie….Itulah untung nya kita merantau.x rugi pun duduk jauh zaman muda-muda nie.

Aku lahir kat hospital taiping pada tahun 1984. Thank you mom, aku sempat menyusu badan selama 2 tahun walaupun bonda sibuk pergi kursus nursing masa 2 (seperti diceritakan oleh nenda). Asbab dapat dapat susu badan Alhamdulillah aku idup sihat dengan bekalan antibodi yang cukup…..

Masa 2 kami sekeluarga dok dekat tempat yang diberi nama Sg Kerang, kuaters klinik kesihatan, di daerah trong, taiping, jalan nak pegi pantai remis. masa 2 kecik-kecik apa yang my twin brother dapat aku pun dapat gak. My father was a fair n square man. apa toys yang dia beli sume dapat sorg satu.

Budaya kat sg kerang nie lebih kepada org utara. cara cakap memang orang kedah /penang. kat kuaters nie aku ada beberapa kawan sebaya, antaranya Mat Tuah, Safwan, Lin dan Ayu. We were really closed at that moment. macam stuff la kami buat together. Melastik la, mengail, jalan2 kat ‘gok arang'(keluar2 terus jadi hitam) pegi jeti ikan dan byk aktiviti mencabar lain seperti main pasir…..masa tu aku diasuh oeleh seorang kakak bernama Miza. Macam2 la aku belajar istilah utara kat sini contohnya ‘ayaq acaq’, ‘lokos’, ‘marka’, ‘loqlaq’, ‘mangkaq’ dan macam lagi.Term2 kata nama seperti hang, hangpa, chek, tokwan, tok, mak menakan, dan lain2 lagi perlu difahami dengan jelas. Satu lagi budaya org utara nih , masa bulan Ramadan, morei makan selepas solat terawikh. makan la nasi dengan ikan masin, gulai lemak masa 2 dah pukul 10pm lebih…..aku masa 2bebudak lagi….x layan sangat. Aku duduk kat sini dari lahir smpai la standard 3, pastu kami kena pindah ke kawasan dengan budaya yang baru……

~ by sandozme on February 28, 2008.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: